TeleKamra programot indít az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány

Publikálva: 2018. május 22.
 

Újabb jótékonysági programot indít az éhező szegedi gyerekeket támogató Egy Ebéd Egy Esély Gyermekétkeztetési Közhasznú Alapítvány. A szervezet most a naponta kiosztott több mint 50 adag étel mellett más módon is segítene szeretne a rászoruló fiatalokon és családjukon. Az alapítvány ezért minden hónapban mintegy 50 ezer forintot fordít majd arra, hogy három családhoz juttasson tartós élelmiszerekből álló csomagot.

A támogatásként havonta három családnak kiosztásra kerülő csomagokat az alapítvány úgy állítja össze, hogy azokba olyan élelmiszerek kerüljenek, amelyeket hosszú időn keresztül, jól beosztva használhatnak fel a kedvezményezettek. Ők egy támogatási ciklusban két hónapra nyerhetnek el forrásokat. A pakkokba biztosan lesz például liszt, rizs, tésztafélék, cukor, konzerv, sőt némi édesség is. Bár utóbbiak nem létfontosságúak, de az Egy Ebéd Egy Esély szeretné megadni a gyerekeknek azt az örömet, amelyről a hétköznapokon a legtöbb esetben le kell mondaniuk. A csomagok összeállításakor az alapítvány igyekszik minél több olyan szponzorvállalkozást találni, akik kedvezményes áron biztosítanák az élelmiszereket, hogy a támogatási keretből minél nagyobb és színesebb tartalmú csomagokat tudjanak összeállítani.

A támogatásért az Egy Ebéd Egy Esély Alapítványhoz kell fordulnia a rászorulóknak. Ők személyesen Szegeden a szervezet szociális éttermeiben, a Nagyáruház udvarában Kapocs Étteremben, valamint az Átrium alagsorában működő másik étteremben, a Kapocs Extrában adhatják le az igénylésüket. Emellett emailben, az [email protected] jelentkezhetnek. Ehhez nem kell mást tenniük, minthogy egy rövid, akár kézzel írott igénylést adnak le, melynek tartalmaznia kell a támogatás igénylésének indoklását, valamint az adataikat. (Név, telefonszám, cím) A forrásra az első igényléseket 2018. június 15-ig várják, az első támogatásokat pedig július elején adják át.

A csomagokat a havonta több mint 1100 adag ingyen ebédet kiosztó alapítvány a szociális éttermek vendégeitől kapott adományokból, valamint a nemrégiben Kiss Attila hobbi ultrafutó által kilométer árverésen összegyűlt több mint 250 ezer forintból finanszírozza.

A jótékonysági szervezet továbbra is úgy látja, hogy továbbra is van még mit tenni a gyermekétkeztetés területén. Az akcióval továbbra is a napjainkban tapasztalható gyermekéhezésre hívnák fel a figyelmet. A probléma valósságát támasztja alá az UNICEF, az ENSZ Gyermek Gyorssegély Alapjának tavalyi felmérése is, melynek 41 fejlett országot vizsgáló kutatása alapján hazánk a gyermekéhezés és az étrend egészségessége szempontjából a 26. helyen áll. Ráadásul a 15 évnél fiatalabbak 11,8 százaléka olyan felnőttel él, aki nem képes biztosítani számára a megfelelő táplálkozást. Az éhezés mellett komoly problémát jelent az egyoldalú, vagy egészségtelen táplálkozás is, melynek egyik jelzője lehet az elhízottság. Itthon a gyerekek 16,2 százaléka kórosan túlsúlyos.